Bedrijven nog steeds niet altijd klaar voor de nieuwe AVG regelgeving

2 min read
AVG

Het is inmiddels al even geleden, dat de nieuwe AVG regelgeving van kracht trad. Nog steeds blijkt een grote groep bedrijven en verenigingen niet volledig klaar te zijn voor een eventuele AVG-controle binnen hun organisatie. Gegevens worden niet altijd op een veilige manier verwerkt, er is niet altijd toestemming gevraagd van een medewerker of klant om de gegevens te verwerken, enzovoorts. Dit kan grote gevolgen hebben voor partijen, als zij plotseling geconfronteerd worden met een controle. In dit artikel gaan we nogmaals in op de werking van de AVG regelgeving en het geen dit voor organisaties betekent.

Beveiligd

AVG maakt gegevensverwerking niet makkelijker

Een ding staat enkele maanden na de invoering van de AVG-wet in ieder geval vast: de nieuwe regelgeving heeft het verwerken van gegevens zeker niet makkelijker gemaakt voor organisaties. Wel kan het verwerken van gegevens overzichtelijker zijn geworden, sinds u voldoet aan de eisen van de AVG.

Met de invoering van de AVG is het voor bedrijven en verenigingen noodzakelijk geworden om heel nauwkeurig vast te leggen wie toegang heeft tot welke data. Daarbij moet verklaren zijn, waarom bepaalde personen toegang hebben tot de data. Doel hiervan is het minimaliseren van de kans op datalekken. Iets wat in het verleden regelmatig voorkwam!

Persoonsgegevens

Vraag om hulp van een gespecialiseerde organisatie

Wanneer u zeker wilt weten dat uw organisatie klaar is voor een eventuele AVG-controle, kan het verstandig zijn om hier advies voor te vragen. Er zijn gespecialiseerde organisaties, die u kunnen helpen bij het inrichten van uw organisatie volgens de richtlijnen van de nieuwe AVG-regelgeving. Zo weet u zeker dat de kans op een boete klein is, evenals de kans op een datalek binnen uw organisatie. Iets wat u liever niet op uw geweten heeft in de huidige tijd! Denk aan hetgeen een datalek voor de naam van uw organisatie kan betekenen.