Het nut van een deurmat

2 min read

Als een huis binnengelopen wordt, stap je meteen op de mat. In vrijwel elk huis is er één te vinden. Een deurmat is er om je voeten op af te vegen en zo dus het huis schoon te houden. Een handige uitvinding dus voor hygiëne. Over het algemeen worden de schoenen ook achtergelaten bij de mat. Dus als er een paar instappers heren staat is dat geen verrassing. vanaf de deur wordt dan doorgelopen op alleen sokken of pantoffels of iets dergelijks. En als iemand wel door het huis loopt met de schoenen zou dat ook geen ramp moeten zijn aangezien de schoenen schoon zijn geworden door ze af te vegen aan de mat.

Waar is een deurmat van gemaakt

Een deurmat kan van veel verschillende materialen zijn gemaakt. Zo kan een deurmat heel harig zijn, met een grove soort stekeltjes of juist van stof en redelijk zacht. In de grovere matten is vaak kokos materiaal gebruikt, de zachtere kunnen verschillen van gewoon textiel, tot wol of een andere soort stof. Zachte matten worden vaak niet direct achter de buitendeur gevonden, maar eerder bij slaapkamers of een dergelijke plek. Deze matten zijn over het algemeen meer voor de sier en zouden te snel beschadigen als ze daadwerkelijk intensief werden gebruikt. Voor gebruik zijn de hardere matten meer geschikt aangezien deze niet snel beschadigen en het vuil goed van de instappers heren en andere schoenen af halen.

Extra decoratie op de mat

Naast verschillende soorten materialen kunnen deurmatten ook verschillen qua vorm en stijl. Veel matten hebben bijvoorbeeld een tekst zoals welkom erop staan of een afwijkende vorm van de saaie vierkante mat. Zo is de mat niet alleen functioneel, maar kan het ook voor een extra gezelligheid en welkom gevoel zorgen bij mogelijke gasten. Sommige matten zijn nog extra decoratief. Zo kan een deurmat ook worden bedrukt met een eigen foto, of kan er een grappig plaatje of iets dergelijk op staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *