Hoe sla je stil alarm?

3 min read

Als er een noodsituatie is, dan is het soms noodzakelijk om stil alarm te kunnen slaan. In sommige situaties kan het handig zijn dat er een luid alarmsignaal klinkt, zodat iedereen meteen op de hoogte is dat er iets aan de hand is. Maar in verschillende situaties kan dit juist contraproductief zijn. Je wilt dan stil alarm kunnen slaan, zodat alleen de mensen die moeten handelen weten dat er een  noodsituatie is. Hoe doe je dit nu? Het ligt natuurlijk aan het soort situatie wat voor systeem je zou willen gebruiken. MulitBel biedt daarom twee verschillende systemen hiervoor.

Stil alarm om paniek te voorkomen

Als er in een zorginstelling brand uitbreekt, dan moet iedereen natuurlijk zo snel mogelijk naar buiten. Er moet een evacuatie plaatsvinden, maar dit moet wel veilig gebeuren. Een stil alarm komt van pas om paniek te voorkomen onder:

  • aan bed gebonden mensen
  • dementerende mensen
  • gevangenen

Met andere woorden, in al die situaties waar mensen zichzelf niet kunnen redden. Lig jij bijvoorbeeld in het ziekenhuis en kun jij zelf niet uit bed komen, omdat je niet mobiel bent of omdat je vast zit aan allerlei slangen en kabels, dan geeft het veel onrust als je merkt dat er iets aan de hand is. Je weet immers dat je zelf niets kunt doen, je kunt niet zelf het gebouw verlaten. Door alleen personeel via een stil alarm op de hoogte te brengen van de brand, kunnen zij rustig en efficiënt iedereen uit het gebouw verwijderen, zonder dat er paniek onder de patiënten ontstaat. Dit is uiteraard niet alleen in een ziekenhuis van belang, ook gevangenen kunnen bijvoorbeeld zelf niet evacueren. En in verzorgingstehuizen is een stil alarm van belang omdat mensen van een luid alarm in paniek raken en niet weten wat ze moeten doen. Vooral dementerende mensen hebben geen idee en dat maakt de evacuatie een heel stuk lastiger!

Noodknop

Paniek voorkomen is dus een van de redenen om te kiezen voor het gebruiken van een stil alarm. Maar dat is niet de enige reden om hier gebruik van te maken. Zonder geluid kunnen alarmeren is ook belangrijk bij bijvoorbeeld bedreiging. Zit jij achter een balie en heb je een boze persoon voor je neus staan die je bedreigt? Dan wil je natuurlijk je collega’s hiervan op de hoogte brengen, zodat zij jou kunnen helpen. Maar is de alarmering duidelijk hoorbaar, dan zou dit de situatie alleen maar meer kunnen doen escaleren. Een stil alarm is dan wat je zoekt en ook dat kan multibel jou bieden in de vorm van een noodknop. Deze kun je indrukken zonder dat de bedreiger dit doorheeft, bijvoorbeeld omdat de knop aan de onderkant van het tafelblad bevestigd is en je deze met je knie in werking kunt stellen. Je collega’s of de beveiliging kunnen dan hulp komen bieden. Zo biedt multibel dus voor verschillende noodsituaties goede alarmeringssystemen die geen geluid maken. Wil jij hier meer over weten? Kijk dan eens op hun website, je ziet hier aan welke eisen hun stil alarm voldoet en welke variant voor jouw situatie de beste optie is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *