Totaallogistiek

2 min read

De blockchain in de logistiek is het gebruik van technologie die oorspronkelijk werd gecreëerd om bitcoin of virtuele valuta te ondersteunen. In wezen creëert het instrument een informatiebank die, wanneer zij wordt ingevoerd, records worden en niet meer kunnen worden gewijzigd.

Het werkt door het valideren van gegevens die kunnen worden ingevoerd vanaf privé- of gedeelde computers. Het grote verschil van het instrument is dat het deze transacties online en zonder tussenkomst van een regelgevende instantie mogelijk maakt. Vandaag wordt blockchain al toegepast in verschillende sectoren, waaronder transport en logistiek.

Om u te helpen het meeste uit deze nieuwe technologie te halen, presenteren we in dit artikel het belang van blockchain in de transport & logistiek sector. Kijk hier eens naar!

Wat is het belang van blockchain in de logistiek?

De technologische evolutie heeft de samenleving en het bedrijfsleven niet alleen faciliteiten gebracht, maar ook nieuwe uitdagingen. Vandaag de dag is het mogelijk om verschillende transacties tegelijkertijd uit te voeren, waarbij twee of meer personen betrokken zijn. De onderhandelingen zijn daardoor dynamischer geworden, maar ook kwetsbaarder voor diefstal, wijziging van gegevens en communicatieproblemen.

De blockchain is een uitstekende optie om meer veiligheid te brengen in verschillende vormen van registratie van informatie, ook in de transport & logistiek sector. Hiermee kunnen logistieke overeenkomsten, zoals de aankoop en levering van vracht of zelfs de status van de levering, met grotere transparantie en traceerbaarheid worden gesloten, waardoor ze efficiënter en aantrekkelijker worden voor alle betrokkenen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van blockchain?

Grotere betrouwbaarheid

Blockchain maakt elk proces betrouwbaarder. Het instrument geeft rechtstreeks toegang tot alle personen die verantwoordelijk zijn voor een bepaalde activiteit of onderhandeling, maar blokkeert ook wijzigingen in reeds geregistreerde informatie.

Of het nu gaat om een transactie met klanten, het verbeteren van de relatie of de interne planning, de processen worden veel betrouwbaarder.

Procesoptimalisatie

Met een beter gestructureerde informatie-uitwisseling gaan werknemers concretere en transparantere gegevens gebruiken bij hun activiteiten. Dit nieuwe scenario, dat wordt bevorderd door de toepassing van blockchain, maakt het mogelijk processen soepeler te laten verlopen, aangezien de behoefte aan tussenpersonen en communicatieproblemen is uitgesloten.

Ondersteuning van de besluitvorming

Blockchain kan het verschil maken in de routine van een logistiek manager. Het instrument, dat als een van zijn voornaamste kenmerken de beveiliging van informatie heeft, stelt de marktleider in staat met unieke gegevens te werken.

Bovendien presenteert de technologie de gegevens op chronologische wijze, zodat de manager niet in de war raakt van problemen die al zijn opgelost. Zo heeft hij een belangrijke en georganiseerde steun om dagelijkse beslissingen te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *